Karin Toma
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl

Paulus Potterstraat 5
5753 BT  Deurne

0493-310742
- VORIGE PAGINA -

Ik werd in 1962 geboren te Venlo en woon sinds 1987 in Deurne.

Vanaf 1996 tot 2005 heb ik schilderles gevolgd aan de Vrije Academie in Deurne. In 2002 volgde ik een introductiecursus aan de Academie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost in Den Bosch. Daar kwam ik erachter dat schilderen voor mij geen hobby is, maar een passie. Een passie die ik serieus wilde nemen. Vanaf die tijd ben ik volop in mijn eigen proces gaan staan, een proces dat voor mij steeds meer vorm en richting krijgt. Sinds 2004 heb ik mijn eigen atelier aan huis en geef ik schilderles aan kleine groepen volwassenen en kinderen.

Enkele jaren geleden schilderde ik uitsluitend abstract. Inmiddels kan ik me daar niet meer in uitdrukken en heeft zuivere abstractie plaats gemaakt voor abstract figuratieve werken. In mijn abstracte werken ging het uitsluitend om het gevoel, door figuratie kan ik een andere wereld tot leven wekken.

In eerste instantie lijken mijn schilderijen vrolijk en onbezorgd, soms zijn ze dat ook werkelijk. Maar als je goed kijkt zit er ook iets weemoedigs in. Een soort verlangen naar een andere wereld. Misschien hebben mijn werken daarom wel het meeste weg van een droomwereld. Niets in deze wereld staat op zichzelf. Hoewel iedereen uniek is, zijn we met elkaar verbonden in alles wat we doen en denken. We zijn verbonden met de aarde, de planten en de dieren, de zon, de maan en de sterren, kortom met het hele Universum. Dat alles en iedereen met elkaar verbonden is probeer ik uit te drukken in mijn werk.

In oude culturen waren de mensen doordrongen van dit principe van heelheid en stonden ze ook op deze manier in het leven. Zij leefden veel meer vanuit het instinct dan het verstand en dat zie je terug in hun kunstuitingen. Zoals Afrikaanse- en Aboriginalkunst of de kunst van de oude Egyptenaren, maar ook de oeroude grotschilderingen van Lascaux hebben voor mij deze mystieke lading. In dat opzicht voel ik mij met deze culturen verbonden. Ik geef net als zij liever uitdrukking aan het onderbewuste dan de wereld om mij heen te reproduceren. Ook de spontane manier waarop kinderen tekenen en schilderen spreekt mij om die reden aan. Dezelfde spontaniteit en verwondering die ik zie als ik naar de kunstwerken uit de CoBrA-beweging kijk. Deze kunststroming is een belangrijke inspiratiebron voor mij. Energie en spontaniteit zijn belangrijker dan rationaliteit!

 

Arttrack