Johanna Haagsman
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl- VORIGE PAGINA -

In mijn werk onderzoek ik het proces van filtering van het onderbewustzijn op de overload aan informatie die wij dagelijks in ons opnemen.

De industrialisatie, sinds de 18e/19e eeuw in gang gezet, is vergeleken met het bestaan van de mensheid een relatief jong fenomeen. En omdat ook de ontwikkelingen daarin zich steeds sneller opvolgen, is het vrij logisch dat ons brein nog niet is aangepast aan deze veranderende omstandigheden. De afgelopen paar jaar ben ik bezig geweest te onderzoeken of, wanneer en welke beelden beklijven in het onderbewustzijn. Alle invloeden van buitenaf vinden na korte dan wel langere tijd een uitweg (via ons onderbewustzijn) naar het oppervlak, en zijn vaak heel herkenbaar. Het persoonlijke blijkt universeel (en vice versa). Om die reden vulde ik de tekeningen bijna compleet in.

Aangezien ik kunstenaar ben, en geen wetenschapper, bovenstaande voor mij wel bewezen is, en ik dus weet dat alle informatie weer terug komt in mijn werk, richt ik mij nu meer op de manier waarop deze, in ons onderbewustzijn opgeslagen, informatie gefilterd en vervormd naar buiten komt. Hierin is mijn eigen handschrift weer heel bepalend, omdat ik daarmee het meest puur de filtering en vervorming vast kan leggen.

Gevolg hiervan is ook dat vorm steeds belangrijker wordt. Mijn fascinatie voor wolken/luchten valt terug te herleiden naar het zoeken naar figuren in vormen. En valt dus weer samen met mijn huidige werk. Sinds een aantal jaar fotografeer ik luchten/wolken (zie onder 'photography/skylog op mijn website), dit is zeker van invloed op mijn tekeningen.

Daarnaast ben ik initiator van wrap2008.net (web relay art project 2008), dat begon op 1 juli 2008 en zal eindigen op 30 juni 2009 (kunstenaars kunnen zich nog hiervoor inschrijven).

 


Arttrack