Karin Bos
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl


 
 
- VORIGE PAGINA -

Karin Bos (1966) is in 1989 afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Haar specialisaties zijn schilderen, tekenen en grafiek.

Mensen zijn het centrale onderwerp in haar werk. Hoofdpersonen zijn meestal meisjes of vrouwen. Met name onderlinge relaties en (machts-) verhoudingen hebben haar interesse. Fricties en ongelijkheid in deze relaties is een terugkerend thema. Bijvoorbeeld tussen man en vrouw, volwassene en kind, of tussen kinderen onderling, waarbij groepsgedrag tegenover de eenling een rol speelt.
Wanneer het streven naar harmonie mislukt, dan wordt het interessant voor haar werk.
Enkele voorbeelden van 'girlpower' series die Karin Bos gerealiseerd heeft zijn 'Showgirls', 'Gamegirls', 'Fairyqueens' en 'Feel Good'.

In het recente werk heeft er een verschuiving naar het landschap plaatsgevonden. Karin Bos vroeg zich af of ze in staat was om iets over mensen te vertellen zonder ze letterlijk in beeld te brengen. Dit resulteerde in sprookjesachtige landschappen waarin altijd iets vervreemdends aanwezig is. Deze 'Slightly Creepy Camping Sites' zijn schilderijen van schuurtjes, vakantiehuisjes en caravans in het bos die hun suspense niet meer verkrijgen door de handeling of uitstraling van de hoofdpersoon, maar door het kleurgebruik, het licht en de schildertoets. Belangrijk in haar werk is de suggestie. Het roept een filmische wereld op, een wereld van verhalen, waar niets is wat het lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Deze spanning, deze meerduidigheid interesseert Karin Bos.

In 2009 heeft Karin Bos de catalogus 'A Trip to the Countryside' uitgebracht.
Het buitenleven en de natuur spelen een grotere rol in haar werk dan voorheen. Maar aangezien de infrastructuur en verstedelijking zo alom aanwezig is in Nederland, alle 'natuur' hier is gepland, georganiseerd en ontworpen, ontstond bij Karin Bos de behoefte om gevarieerder bronnenmateriaal te vergaren voor deze serie. Daarom heeft ze een aantal artist-in-residencies in het buitenland gedaan. Daarbij focust ze op landschappen die een dubbel gevoel bij haar oproepen. Wat haar trekt is leegte, 'lelijkheid', ruige en weerbarstige gebieden, de intensiteit van kleuren en licht, en de meedogenloosheid van de natuur. Het is er niet om te behagen. Het heeft een donkere kant die heel goed bij haar werk past.

Van 5 november 2017 tot 4 maart 2018  is er een overzichtstentoonstelling in het CODA Museum in Apeldoorn te zien geweest. Deze solotentoonstelling bevatte werk van de afgelopen 10 jaar plus veel gloednieuw werk waarbij de nadruk lag op het landschappelijke, de mens in relatie tot de natuur. Daarnaast heeft het CODA Museum Karin Bos uitgenodigd om als gastcurator een begeleidende groepstentoonstelling samen te stellen. Onder de noemer 'Expedition Nature' (those who wander are not lost) was er tevens werk van zo'n 20 collegakunstenaars in het museum te zien. In 2020 zal Museo CAB in het Spaanse Burgos een grote overzichtstentoonstelling van haar werk presenteren.

 

Art Amsterdam 2007

Agenda Karin Bos

Zaterdag 30 december 2017 - Maandag 30 december 2019

BESTEL NU: Catalogus Karin Bos, A Trip to the Countryside, schilderijen en werk op papier.
full color, 40 pagina's,
20 x 27 cm, 2009, e-mail Karin Bos voor bestelinformatie
Prijs: € 15,- exclusief verzendkostenZondag 31 december 2017 - Dinsdag 31 december 2019

karinbos.blogspot.nl
Blog met zoekopties zoals thema, techniek, etc.

www.movingtargets.nl

Project blog met informatie over kunstprojecten, zoals artist-in-residencies, projecten als curator van kunstenaarsinitiatief Moving Targets, en als redactielid van kunstblad HTV de IJsberg en andere kunstbladen.

Dinsdag 1 mei 2018 - Vrijdag 1 mei 2020

Sign up for newsletter here: https://tinyletter.com/KarinBos
or send an e-mail to karinbos@xs4all.nl
 

powered by TinyLetter


        


Vrijdag 21 juni - Zaterdag 19 oktober 2019

Karin Bos will participate in the group show 'Europe after the Rain' at Newlyn Gallery in Cornwall, UK. Curated by Simon Faithfull. Max Ernst’s painting ‘Europe After The Rain II’ depicts a haunting future landscape where things seemed to have evolved, or possibly devolved, into a new strange state. The painting was made in 1942 during the height of the Second World War and yet the painting is ambiguous - it doesn’t depict scenes of destruction but portrays a landscape that might come after.  The exhibition ‘Europe After The Rain’ at Newlyn Gallery uses Ernst’s surreal masterpiece as a starting point for a show that imagines future landscapes. The exhibition creates a surreal and imaginary universe that is extrapolated out from the current world around us. The current tensions between humans and other species or landscapes are here amplified to create an unnerving alien terrain. Though some of the works in ‘Europe After The Rain’ look at normal things from our current world (caravans or ski-slopes for example) when framed within the wider context of the exhibition even these works become artefacts within a collective dream – a dream of an imagined future to come.

Zaterdag 19 oktober - Zaterdag 16 november 2019

UNDERCURRENT is de titel van de overzichtstentoonstelling van Karin Bos die haar 30 JAAR als KUNSTENAAR viert in PROJECTRUIMTE BMB, Kerkstraat 129A in Amsterdam. De opening is op zaterdag 19 oktober in aanwezigheid van de kunstenaar en de expositie loopt t/m 16 november 2019. Karin Bos zal regelmatig in de galerie te vinden zijn om haar werk persoonlijk toe te lichten. Voor een afspraak mail karinbos@xs4all.nl

Vrijdag 7 februari - Zondag 24 mei 2020

Ojos extraños - Expedición Naturaleza (Vreemde ogen - Expeditie Natuur) is de titel van een solotentoonstelling van Karin Bos in Museum CAB in Burgos in Spanje. Dit grote overzicht van haar werk geïnspireerd door haar reizen in Spanje is te zien vanaf 7 februari t/m 24 mei 2020. De expositie bevat schilderijen, werk op papier, installaties, video en fotografie en zal de gehele bovenverdieping beslaan. Er zal een gelijknamige catalogus verschijnen. Op 8 februari 2020 houdt Karin Bos een artist talk in het museum. http://www.cabdeburgos.com/es/burgos

Arttrack ©