Karin Bos
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl- VORIGE PAGINA -

Karin Bos (1966) is in 1989 afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Haar specialisaties zijn schilderen, tekenen en grafiek.

Mensen zijn het centrale onderwerp in haar werk. Hoofdpersonen zijn meestal meisjes of vrouwen. Met name onderlinge relaties en (machts-) verhoudingen hebben haar interesse. Fricties en ongelijkheid in deze relaties is een terugkerend thema. Bijvoorbeeld tussen man en vrouw, volwassene en kind, of tussen kinderen onderling, waarbij groepsgedrag tegenover de eenling een rol speelt.
Wanneer het streven naar harmonie mislukt, dan wordt het interessant voor haar werk.
Enkele voorbeelden van 'girlpower' series die Karin Bos gerealiseerd heeft zijn 'Showgirls', 'Gamegirls', 'Fairyqueens' en 'Feel Good'.

In het recente werk heeft er een verschuiving naar het landschap plaatsgevonden. Karin Bos vroeg zich af of ze in staat was om iets over mensen te vertellen zonder ze letterlijk in beeld te brengen. Dit resulteerde in sprookjesachtige landschappen waarin altijd iets vervreemdends aanwezig is. Deze 'Slightly Creepy Camping Sites' zijn schilderijen van schuurtjes, vakantiehuisjes en caravans in het bos die hun suspense niet meer verkrijgen door de handeling of uitstraling van de hoofdpersoon, maar door het kleurgebruik, het licht en de schildertoets. Belangrijk in haar werk is de suggestie. Het roept een filmische wereld op, een wereld van verhalen, waar niets is wat het lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Deze spanning, deze meerduidigheid interesseert Karin Bos.

In 2009 heeft Karin Bos de catalogus 'A Trip to the Countryside' uitgebracht.
Het buitenleven en de natuur spelen een grotere rol in haar werk dan voorheen. Maar aangezien de infrastructuur en verstedelijking zo alom aanwezig is in Nederland, alle 'natuur' hier is gepland, georganiseerd en ontworpen, ontstond bij Karin Bos de behoefte om gevarieerder bronnenmateriaal te vergaren voor deze serie. Daarom heeft ze een aantal artist-in-residencies in het buitenland gedaan. Daarbij focust ze op landschappen die een dubbel gevoel bij haar oproepen. Wat haar trekt is leegte, 'lelijkheid', ruige en weerbarstige gebieden, de intensiteit van kleuren en licht, en de meedogenloosheid van de natuur. Het is er niet om te behagen. Het heeft een donkere kant die heel goed bij haar werk past.

Van 5 november 2017 tot 4 maart 2018  is er een overzichtstentoonstelling in het CODA Museum in Apeldoorn te zien geweest. Deze solotentoonstelling bevatte werk van de afgelopen 10 jaar plus veel gloednieuw werk waarbij de nadruk lag op het landschappelijke, de mens in relatie tot de natuur. Daarnaast heeft het CODA Museum Karin Bos uitgenodigd om als gastcurator een begeleidende groepstentoonstelling samen te stellen. Onder de noemer 'Expedition Nature' (those who wander are not lost) was er tevens werk van zo'n 20 collegakunstenaars in het museum te zien.

 

Art Amsterdam 2007

Agenda Karin Bos

Zaterdag 30 december 2017 - Maandag 30 december 2019

BESTEL NU: Catalogus Karin Bos, A Trip to the Countryside, schilderijen en werk op papier.
full color, 40 pagina's,
20 x 27 cm, 2009, e-mail Karin Bos voor bestelinformatie
Prijs:  15,- exclusief verzendkostenZondag 31 december 2017 - Dinsdag 31 december 2019

karinbos.blogspot.nl
Blog met zoekopties zoals thema, techniek, etc.

www.movingtargets.nl

Project blog met informatie over kunstprojecten, zoals artist-in-residencies, projecten als curator van kunstenaarsinitiatief Moving Targets, en als redactielid van kunstblad HTV de IJsberg en andere kunstbladen.

Vrijdag 23 maart 2018 - Zondag 10 maart 2019

NIEUWS

23 mrt 2018: presentatie Museumvriendenprent 2018 in het CODA Museum Apeldoorn
14 april 2018: Opening expositie Expedition Natur in Kunstverein Springhornhof (D)
20 april 2018: Opening expositie Common Ground in AkzoNobel Art Space Amsterdam
30 juni 2018: Opening expositie Nomadic Mountains in Museum Schunck Heerlen
16 sept 2018: Opening expositie Expedition Nature 3 in Gasunie Groningen
14 dec 2018: Opening expositie Verzamelingen van Vrienden in het CODA Museum Apeldoorn, te zien t/m 10 mrt 2019


Zaterdag 28 april 2018 - Zondag 28 april 2019

Sign up for newsletter here: https://tinyletter.com/KarinBos
or send an e-mail to karinbos@xs4all.nl
 

powered by TinyLetter


        


Arttrack