Robert Doesburg
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl

Hillsestraat 9c
4269 VG  Babyloniebroek

0611461543  
 
- VORIGE PAGINA -

Presentatie/CV Robert Doesburg…. Pastelschilder. www.RobertDoesburg.artolive.nl

Over mijn werk;

Ik ben altijd met tekenen en schilderen bezig geweest, maar pas na een schildercursus in 1995 intensief aan de slag gegaan.Daarbij heb ik mij geconcentreerd op, en gespecialiseerd in het werken met pastel. Pastel geeft mij de mogelijkheid om zowel teken als schildertechnieken te gebruiken. Het is deze techniek die mij het meest ligt. O.a. omdat ik met mijn handen direct op mijn werk bezig ben. Er zit geen penseel of ander hulpmiddel tussen. Dit geeft mij de beste mogelijkheden om mijn gevoel over te brengen, in mijn werk te leggen dus.Mijn werken zijn een “verlengstuk van mijn gevoelens”.Die breng ik daarin tot uitdrukking dmv vormen, kleuren en lichteffecten. Dit samen creëert een sfeer, emotie. Dat wil ik graag over brengen op de mensen die mijn werk zien. Mijn werk is altijd figuratief, maar niet altijd realistisch. Soms wel erg geabstraheerd en met totaal abstracte partijen!! Uiteraard zijn invloeden van diverse stromingen in de schilderkunst goed herkenbaar. Daar is mi moeilijk aan te ontkomen. Soms lijkt het wel of alles al eens is geprobeerd en gedaan, en dat er niets nieuws meer onder de schilderszon is. Maar ik denk dat dit niet zo is!! Kunst blijft zich uitbreiden…. 

Herkenbaarheid.....

Het is denk ik niet zo, dat als u enkele van mijn werken hebt gezien, u ze voortaan direct zult herkennen als “typische een Doesburg”.Ik heb geen gemakkelijke herkenbare zogenaamde “eigen stijl” dus. Toch kunnen mensen die mijn werk kennen, waarderen en aanvoelen, ze er wel uithalen. De verbindende kracht is niet het uiterlijk van een typische stijl, maar veelal kleur, sfeer en vooral emotie.E.e.a houd ook in, dat een expositie van mijn werk nooit een totaal beeld kan laten zien van wat ik maak. Het zijn bijna allemaal fragmenten van werk in een bepaalde periode. Toch zijn er werken van mij die zeer goed herkenbaar zijn omdat niemand zo werkt. Ik heb het nu over mijn specialisaties. Ik heb er ruwweg gezegd twee ontwikkeld.

Portretten.... 

Ik ben daar in 1996 mee begonnen.

Eerst met mensen uit mijn directe omgeving zoals de kinderen de familie e.d.. Omdat dit heel lovende reacties gaf ben ik daarmee doorgegaan. Na een expositie in 1998 kreeg ik mijn eerste opdrachten van mensen buiten mijn familie en vrienden kring om. Mijn doel was in eerste instantie het bereiken van een levensechte gelijkenis met de te schilderen “mens”.Dit doel blijft altijd met het schilderen van portretten. Het blijft moeilijk maar blijft ook een uitdaging! Kijkt u maar naar een foto, die zijn immers meestal ook niet goed of naar uw zin.( Bij sommige mensen wel, die noemen wij dan fotogeniek).Het zo treffend mogelijk uitbeelden van een persoonlijkheid en uitstraling heeft een zeer hoge moeilijkheidsgraat. Ook al zijn alle vormen, lijnen, rondingen en verhoudingen in een gelaat perfect, dan nog is er geen garantie voor een perfecte uitbeelding van persoonlijkheid en uitstraling en zelfs niet voor een “perfecte gelijkenis”.Bovendien hoeft een perfect lijkend portret niet mooi te zijn.Het kan zomaar een gezicht zijn zonder enige emotie. En dat is niet mijn ambitie. Dat is niet wat ik wil, voor ogen heb. Het gaat er mij om, om de schoonheid te laten zien die elk mens heeft!! Door de emotie te treffen te tonen en te laten voelen!! Poseren hoeft bij mij niet. Ik werk met foto of dia materiaal. Zo is het dus ook mogelijk om portretten van dierbaren die ons zijn ontvallen te schilderen. Het zijn wel moeilijke opdrachten maar ik aanvaard ze wel.De ontwikkeling van het schilderen van realistische verfijnde en emotionele  portretten zal doorgaan.Het is voor mij de basis voor een totaal andere, meer modernere stijl in de portretkunst.

Squaire stijl... 

Een oppervlakte van 70x100 cm verdeeld in circa 800 vakjes van gelijke grootte is de basis voor deze stijl van portretschilderen. De uitdaging voor gelijkenis blijft natuurlijk, maar er komen tal van nieuwe uitdagingen om de hoek kijken!! Eigenlijk zijn dat dezelfde uitdagingen als bij mijn vrije werk zoals; compositie, kleur, vorm, verrassing, sensualiteit, sfeer en emotie...De grootste uitdaging is om met behulp van 800 abstracte mini schilderijtjes, de geabstraheerde realiteit van het menselijk gelaat te laten zien. Zoals op de foto boven.Hoe kun je haren suggereren met vierkantjes? Sterker nog “kan je werkend in deze stijl” een bepaald model, haartype of soort suggereren zonder daarbij de basisregel geweld aan te doen? Die basisregel is: Alle vakjes moeten zichtbaar blijven, en allemaal anders zijn!! Iemand die mij zo aan het tobben zag met deze stijl zei tegen mij “ Tsja….Waarom zou je het makkelijk doen als het moeilijk ook gaat”!!! Van portretten in deze stijl kan ik er maar enkele per jaar maken.

Eternellen.....

De Eternel is ook een pastel. Maar er zijn kenmerkende verschillen met mijn andere “vrije werken “.Een Eternel haalt u er dadelijk uit!Dit komt door zijn diversheid aan beelden, kleur en sfeer!! Een Eternel is een vermenging van figuratieve en abstracte elementen, partijen en stijlen.Je zou kunnen zeggen dat een Eternel “De Harmonie In Chaos” laat zien!!! Het is ook geen afgerond geheel. Er is geen begin en geen einde. De Eternel houdt daar op waar het papier op houd.Dat is de enige reden. Op een eventueel volgend en aansluitend vel, zou ik gewoon doorkunnen gaan. Het doorbreekt het traditioneel “plaatjes” kijken/maken op een totaal andere manier dan werken in abstract. Maar…. De compositie blijft, alles blijft….vormen….. kleur…lijnen… licht… enz!!! U kent het gezegde “ik ben er op uitgekeken” wel, dat zal bij een Eternel minder snel gebeuren omdat er zoveel te zien en te beleven valt!! Een Eternel komt op een vrij willekeurige manier tot stand. Je begint ergens op papier, loopt vast omdat je niet weet hoe het verder gaat.Je hebt immers geen vast plan en compositie voor ogen.Dan begin je op een ander willekeurig plekje op het vel met iets anders, met je andere oog kijkend naar dat wat er al is.Steeds weer vastlopend, steeds weer ergens anders openen…. Zo komt er na vele figuren, en het opvullen van “gaten” die openblijven, toch nog een harmonie???? Is dat mogelijk? Ook met deze stijl van schilderen, kan ik  maar enkele schilderijen per jaar maken!!Met deze introductie heb ik getracht u een indruk, impressie van mijn werk te geven. Maar zoals met alles, het met eigen ogen zien zegt meer dan hele boekwerken vol mooie plaatjes….Tot ziens op één van mijn exposities of op mijn website.Ook kunt u meerdere schilderijen van mij “bewonderen” op The Gallery.nl, typ mijn naam in op “zoeken”en geniet van al het moois. Ik wens u veel kijk plezier.

 

Robert Doesburg

 

after party

Arttrack ©