Marianne van den Bergh
Naar aanmeldformulier
Naar de homepage van Arttrack.nl

Kalfjeslaan 30
1083AA  Amsterdam

 
 
- VORIGE PAGINA -

Opleiding

Marianne van den Bergh volgde vanaf 1962 teken en schilderlessen op het atelier van de  kunstenaar Theo Kroeze. Daarna genoot zij de vijfjarige opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haar leermeesters waren onder anderen  de kunstschilder Prof. Jhr. A. de Savornin-Lohman, de beeldhouwster Theresia van de Pant en  de kunstschilder Prof. G.V.A. Röling.

Werk

Vanaf 1974 woont en werkt van den Bergh in New York City.Daar begint ze zich te bekwamen in de pasteltechniek.  "To the grandparents I never knew" behoort tot haar eerste  serie van 28 pastels die van den Bergh maakte in de jaren 1981-1984 op haar atelier in New York City. De serie toont een Hollandse  Joodse familie in huiselijke kring (1909-1939), maar bij nadere beschouwing wordt duidelijk, dat een onheilspellende sfeer hen omringt.

Onder de titel "Ritter von Hahn" volgde een tweede serie van 22 pastels.

Deze reeks toont het levensverhaal van een politieke vluchtelinge. Drie generaties van een Tsjechische Joodse familie verplaatsten zich tussen 1885 en 1939 van de ene stad in Europa naar de andere.  Uiteindelijk belandden zij in Wenen en bereikten via Sjanghai tenslotte New York City. 

Beide pastelseries zijn een mengsel van herinneringen, vertellingen en associaties gecombineerd met fotografisch gegevens.  Van den Bergh hanteert hierbij een postimpressionistische stijl  in een geheel eigen interpretatie van een tijd die ze zelf niet heeft meegemaakt. 

Sinds het jaar 2000 groeide de belangstelling bij van den Bergh tot het maken van marionetten. Studiereizen naar  Praag  inspireerden tot het oprichten van een  intiem huistheatertje.

Illustreren van een  Canadees kinderboek en het maken van installaties behoren tot de laatste  toevoegingen aan de lijst van nieuwe disciplines.

Tentoonstellingen

Het Singer museum in Laren (1985),het Joods Historisch museum in Amsterdam(1987) het Canadian War museum in Ottawa(1988) en het museum Flehite in Amersfoort (1998) exposeerden de pastelserie "To the grandmother I never knew",

 


Arttrack ©