Organisaties Musea Galeries KunstenaarsBedrijven Arttrack.nl webwinkel Arttrack.nl Home
Rob Polak
 

Werk
Rob Polak

Curriculum vitae

Informatie

Video

Tentoonstelling Jan van der Togt Museum

English

 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
   
 
Rob Polak

Toelichting bij mijn werk

Mijn werk is figuratief. Ik teken met houtskool, krijt of potlood en ik schilder met olieverf of gouache. Ik werk intuÔtief. Een groot gedeelte van mijn werk ontstaat naar de waarneming, maar ik maak ook composities (van voornamelijk danseressen) uit de fantasie. Deze zijn kleurig en enigszins geabstraheerd.
Ik word gefascineerd door het vrouwelijke naakt en door danseressen in actie.
Ik maak ook heel graag reisschetsen.
Bij het maken van reisschetsen ben ik sterk betrokken bij het unieke van wat ik op dat moment beleef. Daarom blijven de herinneringen aan de plek of gelegenheid waar ze gemaakt werden, veel langer in mijn geheugen dan bij fotoís het geval is.

Schilderen is meestal iets van langere adem. Het hier en nu is dan niet zo duidelijk, wel de verhevigde manier van kijken.  Het schilderen is een interactief proces tussen kunstenaar, model en doek waarbij het doek (als het goed gaat) geleidelijk de regie overneemt.

Tekenen en schilderen zijn vormen van communicatie zowel met degene die ik uitbeeld als met de beschouwer van het werk na voltooiing hiervan.

Ik heb het gevoel mij datgene toe te eigenen, wat ik met mijn handen uitbeeld.  

Ik probeer bij het werken naar de waarneming letterlijkheid te vermijden. Ik streef naar een heldere en poŽtische interpretatie. Tekenen en schilderen is eigenlijk dromen met open ogen.